NTA8800
- Posted by Frank van Hal
- On 10 december 2018
- 0 Comments
NTA8800 Energieprestatie van gebouwen
BENG
Het is belangrijk te begrijpen dat de NTA geen (minimale) eisen aan de energieprestatie van gebouwen bevat. NTA8800 is een bepalingsmethode (rekenmethodiek) waarmee wordt vastgesteld of aan de (minimale) eisen wordt voldaan. Deze eisen (BENG) worden opgenomen in het bouwbesluit.
BENG staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’. De BENG eisen zijn opgebouwd uit drie indicatoren:
- BENG 1: De (maximale) energiebehoefte van het gebouw (kWh/m2).
- BENG 2: Maximaal primair fossiel energiegebruik. (Hoeveel energie is nodig om aan de energiebehoefte te voldoen)
- BENG 3: Minimaal aandeel hernieuwbare energie.
De BENG eisen gelden in de basis voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw. De nieuwe bepalingsmethode NTA8800 is echter ook bruikbaar voor de bestaande bouw. Voor de bestaande bouw wordt de energieprestatie bepaald aan de hand van BENG 2.
Bestaande bouw
De ISSO 82.1 en ISSO 75.1 worden volledig herzien op basis van de NTA8800. Dit is naar verwachting gereed in het laatste kwartaal van 2020. In de nieuwe rekenmethodiek worden meer kenmerken opgenomen. Kunnen bepaalde indicatoren niet opgenomen worden, of kost het erg veel tijd om deze informatie op te nemen? Dan mogen forfaitaire waarden opgenomen worden. Deze forfaitaire waarden zijn een stuk realistischer dan voorheen. Hierdoor leidt de nieuwe methodiek tot een waarde af die dichter bij de werkelijke energieprestatie van de woning ligt.
De voordelen van de nieuwe methodiek
Zoals eerder aangegeven is er nu één methodiek van alle woningen en utiliteitsgebouwen, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Worden er energiebesparende maatregelen in een gebouw genomen? Deze aanpassingen worden in de nieuwe methodiek altijd gewaardeerd want alle moderne technieken kunnen worden opgenomen. Ook is er een betere waardering voor energiezuinige woningen.
0 Reacties